Zelfstandig route rijden

ZELFSTANDIG RIJDEN

bij autorijschool TonTon

Lees meer over het zelfstandig rijden van een route
Tijdens het zelfstandig rijden van een route moet je kunnen laten zien dat je in staat bent onder eigen verantwoordelijkheid de juiste en veilige beslissingen binnen het verkeer te nemen. Een route zelfstandig kunnen rijden kan getoetst worden door:
  •     naar een oriëntatiepunt rijden (een voor jou bekend punt, of een zichtbaar hoog object)
  •     met behulp van een navigatiesysteem rijden
  •     het rijden op basis van een clusteropdracht (gemiddeld krijg je drie opdrachten tegelijker tijd)
Het aankomen op de plaats van bestemming is niet het meest belangrijke, wel het op een vlotte, zelfstandige wijze komen tot verantwoorde en veilige keuzes
 
Oriëntatiepunt
Dit houdt in dat de je zelfstandig naar een vooraf aangegeven oriëntatiepunt moet kunnen rijden. Dit kan een voor jou bekende bestemming zijn of -als je plaatselijk minder bekend bent- een duidelijk in de verte zichtbaar gebouw of object.

Navigatiesysteem
Hierbij moet je het navigatiesysteem zelfstandig kunnen instellen op een door de examinator opgegeven locatie (plaats, straat en huisnummer).

Bij het volgen van deze rit moet je er zelf rekening mee te houden dat de kans aanwezig is dat het navigatiesysteem je door een straat wil sturen waar je niet in mag (b.v. borden geslotenverklaring). Zodra je dit signaleert, moet je zelf een juiste, vlotte en veilige oplossing vinden voor dit probleem door bijvoorbeeld zelfstandig de route aan te passen. Het navigatiesysteem zal daarop de route herberekenen zodat je de route weer kunt vervolgen met behulp van het navigatiesysteem. Verder moet je er rekening mee houden dat het navigatiesysteem wel eens gebreken zou kunnen vertonen of een foutieve weergave heeft. Er wordt van je verwacht dat je zelf ook op blijft opletten, dit signaleert en corrigeert.

Clusteropdracht
Het clusteren (bundelen) van opdrachten kan een lastige opgave zijn. Je moet maximaal 5 opdrachten achter elkaar kunnen onthouden. Je kunt dit vergelijken met een situatie waarbij je aan iemand de weg vraagt in een onbekende omgeving. Als je een vergissing hebt gemaakt is dat niet erg. Zoek in dat geval zelf een veilige plaats om stil te gaan staan zodat je ter verduidelijking om aanwijzingen kan vragen. Hoe ziet zo'n clusteropdracht er uit?
  •     de opdracht kan alle soorten wegen inhouden, bijv. een 30-km zone, binnen of buiten de bebouwde kom of op auto(snel)wegen.
  •     de opdracht moet minimaal drie en maximaal vijf herkenningspunten inhouden (cluster)
  •     de opdracht moet bij voorkeur worden gegeven wanneer je buiten het verkeer stilstaat
  •     de methode dient gedurende minimaal 10 min. te worden toegepast
  •     in de opdracht worden, zoveel mogelijk, markante punten gebruikt in verband met de herkenbaarheid hiervan
Een clusteropdracht kan bijvoorbeeld zo klinken: ”ga bij de T-splitsing rechts, ga na de spoorwegovergang rechts, ga voor het tankstation links en probeer tot slot zo dicht mogelijk bij het station te parkeren”.
Share by: